Eerst even het vervolg van de Drake passage. Later op zondag ging het iets harder waaien waardoor de zee wat ruwer werd, maar ook dat de wolken grotendeels verdwenen en het overwegend zonnig werd. Willem stond voorop te kijken toen hij in het door het felle zonnetje verlichte water een zwarte bewegende schaduw vanaf de zijkant richting boeg zag gaan. Nog eens goed kijken en jawel, ….een walvis!! Gelukkig wel een slimme want toen hij zag dat hij het niet zou halen voor dat grote witte ding langs draaide hij op 15 meter afstand om en ging er weer van tussen, ons even later “groetend” met een fonteintje spuitwater uit zijn sierlijke rug. Probeer dan maar eens op het juiste moment een foto te maken. Te laat natuurlijk!

Maandagmorgen heel vroeg zijn we aangekomen bij de South Shetland eilanden. Ons schip speelt ook gelijk als taxi met de Zodiac’s ; er werden 2 mensen opgehaald die maanden hier op een basis gezeten hadden, en een eiland verder werden er 8 weggebracht die waarschijnlijk in Ushuaia opgestapt waren.

Ook wij gingen de eerste landexcursie maken. We zijn met alle Nederlanders ingedeeld in de groep “rood”. Die bestaat evenals de andere 3 groepen uit ca. 90 personen. Per uur worden de verschillende groepen met de Zodiac’s aan land gebracht. Men krijgt aldaar van de expeditieleider de bijzonderheden te horen, dwz waar de pinguins, zeeberen en zeeleeuwen zich op dat moment bevinden. Na een uurtje komt de nieuwe groep en gaan wij weer terug naar het schip.

Amper voet op het Antarctisch schiereiland gezet zien we na 100 meter al de eerste pinguin. Met onze bontgevoerde kaplaarzen stappen we over losliggende stenen en zien dat het eiland bezaaid ligt met resten (botten) van baleinwalvissen. Verderop lopen de pinguins gezellig met zijn allen bij elkaar. Af en toe loopt er een de berg op of af wat een komisch gezicht is. Armpjes wijd en waggelen maar. Ook lagen er iets verder een paar zeeleeuwen, maar dat waren nogal luie gasten, alleen slapen en af en toe luidruchtig snurken. Iets verder nog 2 zeeberen gezien, maar ook daar zat weinig beweging in.

Terug aan boord stond de lunch alweer voor ons klaar, geserveerd door de zeer vriendelijke Oekraïnse dames. Inmiddels zijn we onderweg naar het volgende eiland waar we morgen zullen aanlanden.

Groetjes uit Antarctica.